top of page
Skribentens bildLotta Brunmark

Grammatik – skribentens ständige följeslagare

Är du som jag och älskar grammatik och ordklasser hit och dit, eller våndas du över alla knepiga regler?


"De/dem" och "vart/var" förvirrar många och får en kanske att tvivla på sitt skrivande.

Vårt vardagliga skriftliga språk, det som vi använder i sms och i Facebook-meddelanden, följer idag mycket oftare talspråk än korrekta grammatiska regler. "Dom", som både i talspråk och i vardagligt skrivande ersätter "de/dem" – är ett perfekt exempel på detta.


Hemskt, tycker jag personligen. :-)


Att få ordning på grammatiken är av stor vikt när man jobbar som frilansjournalist. Även om språket är i ständig utveckling, bör vi hålla oss till de grammatiska reglerna som finns. 



Sanningen är att grammatik är svårt av en anledning. Vårt talspråk förändras, och i vissa fall tar den grammatiken med sig. För äldre eller mer språksäkra människor kan det se mycket konstigt ut att läsa ”Sanna gick ut med hennes hund” i stället för ”Sanna gick ut med sin hund”. Men för den yngre generationen ser även det första alternativet naturligt ut. "Sin" och "hans" är inte något man bryr sig om. Båda ser rätt ut.


Att vi i svenskan har börjat använda "s" för att benämna plural (fans, tacos, shorts) är ytterligare ett exempel på förändring, som i detta fall har smugit sig in från engelskan. Många menar att detta är en urvattning av vårt språk, medan andra anser att det är en naturlig utveckling.


Vad tycker du?


Handen på hjärtat, jag slänger själv in engelska ord i mina svenska meningar ibland. Exempel: "Nu har jag feeling för att skriva ett blogginlägg".


Inga konstigheter.


I de allra flesta fall ändras dock inte vårt skriftliga språk eller grammatiska regler. Vårt svenska språksystem är relativt stabilt. Vad som däremot alltid är i rörelse är vårt talspråk. Det har förändrats avsevärt sedan internets intåg. Könsneutrala ord, engelska låneord och ibland även förändrad ordföljd – är några exempel på hur vårt talspråk har utvecklats.


Att vårt talspråk förändras och att vi dagligen tillåter oss själva att lata till oss med grammatiken i sms, gör att vi får allt svårare att få ordning på den.


I vår utbildning erbjuder vi rättning och feedback på alla texter våra studenter skickar in, även det grammatiska. MEN, jag som huvudmentor vurmar alltid för att man ska försöka göra just det jobbet själv – så mycket man bara kan. Dels för att du lär dig genom att själv kontrollera om ordet du skrivit är korrekt använt, dels för att jag ska kunna koncentrera mig på det dramaturgiska i texten, på vinkeln och på berättelsen i sig.


Här är några vanliga grammatiska fel och hur man rättar till dem: 


DE/DEM. I talspråk säger vi "dom" vid alla tillfällen. Men i skrift är det viktigt att ha koll på när man ska använda "de" eller "dem". Det finns en enkel lösning på detta som jag kallar det engelska tricket. Översätt meningen till engelska och byt sedan ut alla ”them” till dem och ”they” till de. Löst.


VAR/VART. Här kan det hjälpa att se T:et som en pil. En pil som visar riktningen. Alltså ska "vart" användas när man refererar till en riktning (vart är du på väg, vart tog du vägen). Var, som inte har den vägvisande pilen, används i stället när vi skriver om en befintlig plats (var ligger skogen, var är jag, var är du född).


SIN/HENNES. Här behöver man fråga sig själv om föremålet är ägt av subjektet eller om det tillhör någon annan. Det hjälper att byta ut pronomen till namn i meningarna. Om namnet är detsamma används sin/sina om namnet är olika använda hans/hennes/deras.


Exempel:

Lena tog Lenas hund och sprang i väg → Hon tog sin hund

Lena tog Emmas hund och sprang i väg → Hon tog hennes hund

Flickorna gick ut med flickornas hund → De gick ut med sin hund

Flickorna gick ut med grannarnas hund → De gick ut med deras hund


Källor: 


Något klokare?


Hoppas det!


Goda vibbar från Lotta och team Journalistakademien



Lust att prova vingarna som frilansjournalist?


⭐ Skriv om ämnen DU tycker är spännande för de magasin du gillar. 

⭐ Få friheten att jobba var som helst, när som helst. 

⭐ Sveriges magasin och tidningar behöver tusentals artiklar varje månad, av dig också!


Vi ger dig utbildningen du behöver för att lyckas – på superkort tid.


Redo att komma igång?


Läs mer om oss och boka ett samtal med våra studievägledare idag.



Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page