Som marknadsassistent är Marie Axelssons van vid att hantera små korta texter på jobbet och som barnboksförfattare målar hon upp vackra historier med sina ord. Artiklarnas värld var dock något nytt för Marie. Snävare ramar och ett annorlunda skrivspråk gav henne utmaningar och nya lärdomar. Allt om elcyklar, PROpensionären, Hallands Nyheter, och Allergia är bara några av tidningarna Marie har skrivit för sen hon började på Journalistakademiens utbildning.
Ta del av Maries inspirerande skrivresa och nyttiga tips.
Hur har livet sen du började på Journalistakademien förändrats för dig? Jag tycker att jag har blivit en modigare person. Jobbet som journalist kräver att du tar kontakt med okända människor, både för intervjuer och med redaktörer. Det stärker dig som människa när du märker att du klarar mer än du tror och att det faktiskt inte var så farligt som du trodde.
Vad har du för bakgrund?
Jag arbetar som marknadsassistent där jag läser och skriver texter anpassade till artiklar. Det blir många texter – men de är små och korta.
Hur har ditt skrivintresse sett ut genom livet?
Jag började skriva barnböcker när mina barn var små och upptäckte hur roligt det var. Jag har skrivit flera stycken men aldrig fått något utgivit, förrän nu. Jag har precis skrivit på ett kontrakt för min första bok som blir utgiven med ett hybridförlag våren 2025. Att skriva artiklar var dock helt nytt för mig och det var ett helt annat språk att vänja sig vid. I stället för att brodera ut texten som man gör i en bok fick jag tänka om och skala ner på texterna för att hålla mig inom ramarna för en artikel.
Vad fick dig att anmäla dig till vår utbildning?
Jag saknade mitt skrivande efter en tids uppehåll från författandet. Att skriva artiklar såg jag som en snabbare procedur med kortare texter. Dessutom var jag nyfiken på att få djupdyka i ett ämne som jag tyckte var intressant – det var kul. Jag gjorde den korta gratiskursen först och märkte att jag inte hade några problem med att få till texterna. Sedan registrerade jag mig för ett år på Journalistakademiens utbildning och lade även till ett halvår extra.
Hur var din upplevelse av utbildningen?
Det har varit intressanta lektioner som varit lätta att förstå. Jag tyckte det var jättebra att man fick skicka in sina texter varje vecka och få feedback på både pitch och text. Det lärde jag mig jättemycket av. Det var tryggt att någon annan hade tittat på texten innan jag skickade ut den ” i stora världen”. Hur bestämde du dig för ämnet på din första artikel och vem du skulle sälja till?
Min första artikel var mest en kul grej. Jag ville sprida information om en trevlig aktivitet; pubrundor. Jag har sommarstuga på ett ställe utanför Falkenberg, i ett litet område där det inte händer så mycket MEN det går ändå att göra en pubrunda här. Något många inte tänkt på. Vi har fem olika restauranger och för många räcker det med fem glas på en kväll, i alla fall för mig. Så jag räknade hur många steg det var från första stället till sista och det blev rubriken: ”2365 steg för en pubrunda i Olofsbo”. Jag sålde den till Hallands Nyheters sommarbilaga på två timmar och tänkte: Oj, var det så här lätt att sälja en artikel? Ack vad jag bedrog mig, haha!
Hur kändes det att se din första artikel i tryck?
Jag var jättestolt över resultatet och lämnade ut ex på alla restauranger som var med. De var väldigt tacksamma över att jag satte Olofsbo på kartan. Jag hörde sen flera vänner och bekanta under sommaren som skulle på pubrunda, det värmde i hjärtat, big time. Artikeln sitter fortfarande på väggen när man kommer in i den lokala affären. Jag ler varje gång jag går förbi.
Vad skulle du säga till andra som funderar på att gå utbildningen?
Det är roligt, utmanande och utvecklande. Men det kräver också tid. Det är mer arbete än att bara skriva ihop en artikel. Du ska hitta ett ämne, hitta en intervjuperson, sätta ihop texten och sen få en redaktör att svara, och helst svara JA också. Jag har lärt mig massor om hur jag ska sätta ihop en text som är enkel att förstå, lätt att ta till sig och hur tidningsvärlden där ute tänker. Det var helt nytt för mig men när det flyter på, är det magiskt roligt. Vilken artikel som du själv skrivit har berört dig mest?
Jag grät mest när jag intervjuade föräldrarna till tvillingarna Nils och Tage som opererades i vecka 20. Då kom det verkligen upp till ytan hur illa det kunde gått. Jag skrattade mest när jag cyklandes intervjuade Dick som elcyklar två mil om dagen och har gått ner 35 kg. Herregud vad det gick! Artikeln med Karl-Fredrik på Eklaholm var mest nervös. Elva minuter fick jag med honom. Den artikeln har jag inte sett än, men den kommer ut i Allergia nu i sommar. Har du något du vill lägga till om journalistik eller frilansande som frågorna inte tog upp?
Jag har upptäckt att det är svårt att få svar från redaktörerna. Jag har mejlar, och påmint och mejlat igen. Det är lite respektlöst kan jag tycka. Men det verkar som att det är så det är, så det är bara att vänja sig.
Jag har också lärt mig att tidningarna ofta vill ha en person som är intressant, eller ett livsöde som ändrats. När jag började skriva hittade jag först ett intressant ämne och letade sen efter en lämplig intervjuperson men nu fokuserar jag i stället mest på intervjupersonen och hur livet har ändrats för denne. Så jag har fått tänka om en del. Dessutom vill tidningar ofta ha bilder, så det är bra att fotografera när du intervjuar så du har något att leverera. Vill de sen skicka fotograf så ligger den kostnaden på tidningen. Stort grattis till dina framgångar Marie, vi på Journalistakademien önskar dig all lycka till i framtiden!
Lust att prova vingarna som frilansjournalist?
⭐ Skriv om ämnen DU tycker är spännande för de magasin du gillar.
⭐ Få friheten att jobba var som helst, när som helst.
⭐ Sveriges magasin och tidningar behöver tusentals artiklar varje månad, av dig också!
Vi ger dig utbildningen du behöver för att lyckas – på superkort tid.
Redo att komma igång? Läs mer om oss och boka ett samtal med vår studievägledare idag.
Comments