top of page

Ordning och reda i frilanstillvaron

Oavsett om du som frilansande journalist jobbar ensam på kammaren eller på ett flashigt co-working space, är det ingen annan än du själv som måste ta ansvar för att det blir något gjort. Med en sommar som snart är i backspegeln (kämpa, augusti!), är det dags att skapa dig de bästa förutsättningarna du kan för en bra frilanstillvaro hösten 2023.


Häng med!Hur skapar man egentligen ordning och redo, så att pengarna kommer på fredag?


Jag kan bara prata utifrån mig själv, men för att klara en frilanstillvaro och hålla disciplinen på en bra nivå, är det A och O att sätta sin egen struktur och skapa system för arbetet. Ett oumbärligt verktyg för mig är Google kalender. Här lägger jag varje måndag ett schema för min vecka. Det är inte hugget i sten, men jag behöver schemalägga mina arbetsuppgifter så att inget ska riskera att falla mellan stolarna. Blå färg är arbetstid vid datorn, gult betyder möten, grönt är privata saker. Och rött är saker jag absolut inte får missa.


Då jag jobbar med olika kunder lägger jag ofta in olika "jobb-block" i schemat. Exempelvis kan halva måndagen och halva tisdagen få färgen blå med texten "JAM: Textwebbinarium", då jag alltså sitter och ger feedback på texterna inför tisdagens seminarium online.


Självklart är vissa "jobb-block" bara en timme, som till exempelvis "Pitcha Sicilien-artiklar" eller "Planera KT-event" eller en halvtimmes block "Ring XXXX".


Denna metod funkar ypperligt för mig – att skapa ett eget schema. Jag försöker också jobba leant och agilt, och att till exempel alltid fakturera i slutet av månaden eller sätta av admin-tid med jämna mellanrum och att mitt flöde hela tiden känns logiskt och utan konstiga bromsklossar mitt i något.


I övrigt har jag en mapp på datorn som heter "Eget företag", i vilken det finns undermappar med alla kunder. I respektive kundmapp finns olika dokument (ofta skrivdokument), men också fakturor och offerter i undermappar samt egna dokument där jag antecknar vad jag pitchat, när och vilket svar jag fått. Där behöver jag också ha färgscheman för att se vad som är gjort och inte gjort. Jag använder mig även av Google docs för att ha vissa saker tillgängliga i molnet.


Jag vet inte hur du fungerar – men jag själv drivs av en viss nivå av stress och producerar alltid bäst när jag har ganska mycket att göra. I lugnare perioder är det lätt hänt att skjuta upp saker och ting till morgondagen. Under dessa perioder är det ÄNNU viktigare att vara disciplinerad och se till att det händer saker. Såvida man inte njuter av lugnet ;)

Personligen jobbar jag ofta väldigt mycket och har trivts med en lugnare uppstart nu efter sommarledigheten. Men nu känner jag hur det kliar i fingrarna, och har då passat på att uppvakta flera av mina återkommande kunder för att säga att jag finns tillgänglig för frilansjobb. Pengasaken är en annan sak som jag identifierat som en stark motor – att jag verkligen vill tjäna bra pengar på det jag gör. Jag tror att det är viktigt att identifiera vad du "går igång på" men även åt andra hållet – förstå vad som gör dig lat eller icke-produktiv och försöka hitta lösningar på det.


En annan sak som har varit guld värt för mig är att ha ett kontor att gå till. Förra hösten satt jag hemma fyra av fem dagar i veckan och det gjorde mig tokig. Att driva runt i mysbyxor i all ära, men det är något visst man att sätta lite färg på läpparna och gå till jobbet. Numera jobbar jag på ett co-working space/ kontorshotell och trivs så bra. Här har jag fått kollegor, vänner och nya jobbkontakter. Det är något jag verkligen kan rekommendera, när du väl kommit igång med frilansandet!


Lycka till nu :-)


Goda vibbar Lotta och teamet på JournalistakademienLust att prova vingarna som frilansjournalist? ⭐ Skriv om ämnen DU tycker är spännande för de magasin du gillar. ⭐ Få friheten att jobba var som helst, när som helst. ⭐ Sveriges magasin och tidningar behöver tusentals artiklar varje månad, av dig också!

Vi ger dig utbildningen du behöver för att lyckas – på superkort tid.

Redo att komma igång? Läs mer om oss och boka ett samtal med vår studievägledare idag.

Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page