top of page

Per sålde sin första artikel till Sveriges största hälsomagasin

Per Pettersson flyttade till Stockholm och startade eget – samtidigt vågade han satsa på sin skrivdröm. Med hjälp av Journalistakademien publicerade han sin första artikel i Sveriges största hälsomagasin MåBra, redan innan utbildningen var över.


Ta del av Pers bästa tips till aspirerande skribenter, lyckan över av att få ett ”ja” och om vikten av att våga lita på sig själv.Vilket yrke eller vilken utbildning har du sedan tidigare? 

Innan min flytt till Stockholm jobbade jag många år inom barnomsorg. Först inom förskola och de sista åren som resurs och fritidsledare. Efter flytten till Stockholm startade jag en egen transportfirma – vilket var perfekt att varva med det egna skrivandet.

 

Vad fick dig att gå vår utbildning?

Jag hoppade på utbildningen för att jag alltid haft ett intresse för skrivande och berättande. Jag hade både en dröm om att jobba inom journalistik men hade även burit på drömmen om att lyckas skriva en roman.

 Vad var din upplevelse av utbildningen?

Jag kan helt ärligt säga, utan att låta för överdriven och uppenbart fjäskig, att jag aldrig hade lyckats sälja min första artikel, eller fått kunskapen om hur man lyckas som frilansare – utan den här utbildningen. Lärarna och mentorerna är väldigt kunniga och gav bra och pedagogiska tips, som var helt avgörande för att jag lyckades.

 

Vad lärde du dig? 

Jag lärde mig otroligt mycket. Bland annat hur jag skulle skriva så det blev intressant för både läsarna och redaktörerna. Redaktörerna är ju det första steget innan ens artikeln når ut till läsaren. Jag fick lära mig vilken väg som är bäst att gå för att fånga redaktörens intresse och hur man bygger upp en artikel som ”slår igenom”. Jag lärde mig även vilka artiklar som är intressanta och vilka artiklar som är, så att säga, ”urmjölkade”.

Kan bara poängtera det igen – lärarna är helt amazing!

 

Hur var det att sälja in första artikeln och vad handlade den om?

Att lyckas sälja sin första artikel var en overklig känsla. Att bara få svar från redaktörer, även refuseringar, är faktiskt också en skön och spännande känsla. Men känslan när väl mitt första ”ja” kom var magisk. Att ett magasin ville publicera just MIN artikel kändes häftigt, och att sen också få betalt för det var helt surrealistiskt.


Min allra första publicerade artikel handlade om en kvinna som lever med fibromyalgi och såldes till Sveriges största hälsomagasin, MåBra. Det kändes rätt så overkligt. Något som var extra kul, och en extra boost för självförtroendet, var att jag inte ens hade hunnit gå klart hela utbildningen innan jag sålde min första artikel.

 

Hur kommer du på artikelidéer?

Att komma på idéer till artiklar har egentligen aldrig varit svårt för mig, men det betyder inte att alla idéer är bra – långt ifrån. Jag har dock upptäckt att jag gillar att skriva om människors livsöden och de artiklar jag har fått bäst respons på har handlat om just människors tragedier och sjukdomar, men med ”lyckliga slut”. Jag tror många läsare finner det hoppfullt att läsa om svåra tider som slutar lyckligt.

 

Vad har du skrivit för artiklar hittills?

Eftersom jag, som ovan nämnt, gillar att skriva om livsöden och människors kamp tillbaka till livet har mina artiklar hittills följt det temat. Jag har till exempel skrivit en artikel om en feldiagnostiserad cancerpatient, som idag är friskförklarad.

 

Vad är dina tips till andra frilansare?

Mitt tips är att tro mer på sig själv. Jag vet precis hur lätt det är att mitt i skrivandet tänka ”vem tusan vill läsa det här”, eller tvivla på sitt skrivande. Vi människor är väldigt bra på att trycka ner oss själva och döda våra egna drömmar. Det är så typiskt svenskt att tänka ”inte kan väl jag”. Mitt tips är att bryta det tankesättet – skriv och ha kul när du gör det!

 

Vad hoppas du på framåt när det gäller frilansandet?

Jag hoppas att framtiden ser ut lite som den gör idag. Att jag ska kunna jobba och skriva samtidigt, för det är ju så fantastiskt kul att skriva. Jag hoppas även att jag kommer tycka det är lika kul i framtiden som jag gör nu. Känslan av att få sina artiklar publicerade är fortfarande helt oslagbar och det gör att man bara vill skriva mera.


Tack för mig och tack för allt säger jag till Journalistakademien =)


Och tack säger även vi för den här trevliga intervjun! Lycka till med frilansandet!

                                       
Lust att prova vingarna som frilansjournalist?


⭐ Skriv om ämnen DU tycker är spännande för de magasin du gillar. 

⭐ Få friheten att jobba var som helst, när som helst. 

⭐ Sveriges magasin och tidningar behöver tusentals artiklar varje månad, av dig också!

Vi ger dig utbildningen du behöver för att lyckas – på superkort tid.

Redo att komma igång? Läs mer om oss och boka ett samtal med vår studievägledare idag.

Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page