top of page

Vad jag lärde mig av 42 intervjuer på 2 månader

Gästblogg skriven av Sara Frenning.


Svetten lackade på ryggen när jag sicksackade mellan bilar och motorcyklar på min gamla trogna mountainbike. Jag var sen till min intervju, men ingen vilja i världen rår på Kathmandus eftermiddagstrafik.Just denna intervju visade sig bli lite speciell, för när jag till slut kom fram till cafét där jag hade bestämt träff med Karan – då lös han med sin frånvaro. Efter några meddelanden och försök till samtal svarade han äntligen:


”Just ja, jag fick inte tillfälle att ringa dig, jag är i Boudha idag. Kan du komma hit i stället?”.


Det var bara att låsa cykeln, hoppa på en motorcykeltaxi och bege mig till Boudha – en halvtimme bort. Väl framme hade jag en av de mest givande intervjuerna under hela min undersökning (den som låg till grund för min masteruppsats), och Karans röst blev en av de viktigaste för hela mitt projekt.


Det hade varit enkelt att hoppa över Karan, att cykla hem igen och istället fokusera på de andra 41 personerna som jag hade bokat intervjuer med. Men ibland måste man vara både envis och spontan som skribent.Vad min intervju med Karan lärde mig var att det inte enbart räcker att ställa bra frågor för att bli en duktig intervjuare. Man måste även vara flexibel, human och kunna se det större perspektivet.


Här är mina fem viktigaste lärdomar från min intensiva period av intervjuande:


1. Var flexibel.

Struktur är jätteviktigt, men i verkligheten är det inte alltid det går som man tänkt sig. Det kan vara planer som ändras, jobb som kommer i vägen eller helt enkelt att någon glömmer bort en bokad intervju. Var flexibel och anpassa dig. Gör planer och försök att hålla dig till dem, men håll inte i så hårt att du blir stressad när de inte fungerar. Spontaniteten är ju också det som är så roligt med journalistiken – embrace it! 


2. Dina intervjupersoner gör dig en tjänst.

Det är lätt att bli irriterad, eller till och med lite sur, när den vi ska intervjua ställer in eller inte dyker upp. Men det är viktigt att komma ihåg att i slutändan gör de oss en tjänst. Visst är det ofta även i deras intresse att sprida information om ämnet, men när det kommer till kritan är det – i de absolut flesta fall, vi som får betalt och som drar mest nytta av intervjun. Håll humöret uppe, var trevlig, respektfull och försök att boka om. Det vinner du på i längden.


3. Lyssna och lämna plats – lägg inte ord i deras mun.

Det är viktig att du lämnar intervjun med material du faktiskt kan använda och citat som är tydliga och starka. Om du pratar för mycket under intervjun, och lägger ord i deras mun, kan det faktiskt bli så att du inte har så mycket material att använda. För även om de håller med om dina uttalanden kan du inte använda dessa som citat. Att lära sig att bita sig i tungan och lämna plats för dem att formulera sig själva är därför väldigt viktigt.  


4. Var kommunikativ och tydlig.

Var alltid tydlig och kommunikativ med vad du skriver om, och hur intervjun kommer att användas. Vill du spela in samtalet? Då bör du först fråga om det är okej. Jag upplever att när jag säger att inspelningen är för mitt eget minnes skull, är det ingen som har något problem med det. Att vara transparent och respektfull från början leder oftast till ärliga och bra samtal.


5. Våga ställa jobbiga frågor.

Det är viktigt att vi möter våra intervjupersoner med empati och respekt, men det betyder inte att du inte kan ställa frågor – även om de är lite känsliga (inom reson såklart). Du är där för att hitta svar eller få information, och de har faktiskt gått med på intervjun, så våga ställa frågor.  Är det ett känsligt ämne kan du alltid säga att de kan hoppa över frågan om de vill.


Att göra intervjuer kan kännas skrämmande och stort, men med lite övning och erfarenhet är det en av de absolut roligaste delarna med att skriva om andra – i alla fall om du frågar mig.


På Journalistakademiens utbildning har vi en hel modul tillägnad just intervjutekniken, där får du lära dig allt det du behöver veta för att genomföra en bra intervju. 


Lycka till med dina intervjuer :-) Goda vibbar från gästbloggare och studievägledare Sara


Lust att prova vingarna som frilansjournalist?


⭐ Skriv om ämnen DU tycker är spännande för de magasin du gillar.

⭐ Få friheten att jobba var som helst, när som helst. 

⭐ Sveriges magasin och tidningar behöver tusentals artiklar varje månad, av dig också!


Vi ger dig utbildningen du behöver för att lyckas – på superkort tid.


Redo att komma igång?


Läs mer om oss och boka ett samtal med våra studievägledare idag.

Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page